Jul 2, 2016

#10 IIUM: Planning your Schedule for Preregistration

Assalamualaikum

Since I have nothing to do now, nak bagi tips utk IIUM students yg newbies tu. Hehehe. So, since you guys akan masuk main campus to further your degree, there are something yang korang kena tahu and one of it is planning your schedule. Plan schedule penting utk elakkan clashes ok. 

1) Planning Your Schedule

I think all universities are having the same system which is students can plan their schedule freely. Unlike in cfs, korang punya schedule and classmates akan ditentukan, in main campus korang boleh pilih subjek, waktu malah lecturer yg korang suka according to your preferences but of course limited to the offered particulars okay. So, benda ni semua akan dilakukan online. Korang akan BEREBUT dgn semua students yg sama level dgn korg. Kalau korg first year, korg level 1. Sebab apa aku uppercased word berebut tu? Sbb kau mmg akan berebut section mana yg kau nak masuk sbb masing2 ada section yg dorg nak sbb nk sama kelas dgn member and regardless what excuses korg mmg akan berebut. Biasanya system open pukul 12 malam. SHARP. Kau lambat 10 saat, SECTION CLOSED. Ini serius. 

Setiap courses yang ada kat uia, akan ada study plan. So as for engineering students, korg boleh tgk kat sini. Click on your COURSE > FIND OUT MORE > DOWNLOAD PROSPECTUS. So korang boleh tgk subjek apa yang perlu korg ambil dari first year sampai fourth year. Ni yang latest pny sbb ade bnyk subjek dah tukar nama dgn code. Lepastu ada 3 jenis study plan based on matric number. Lol. So, utk yg baru masuk tu, tgk study plan 151XXXX and above ye. 

Choose your course or majoring


Based on my plans, bila dapat je academic calendar, korg boleh tgk la bila tarikh start cuti,exams and pre-registration(prereg) for next semesters's subjects. Biasanya boleh dipercayai lah tarikh2 tu tapi sem lepas dia dragged. So, aku akan peka bila, course schedule akan keluar dan biasanya keluar dua tiga hari sebelum prereg. So based on study plan yg dah download tadi, aku akan plan jadual aku lepas tgk course schedule kat sini dan aku akan construct jadual aku so that senang nk tgk berapa bnyk masa free aku. Hahaha. 

Course schedule. Choose your course and which semester you're going to do prereg. 


Kalau utk first year, korg boleh lah plan nak kelas pagi ke petang ke sbb subjek2 yg korg amek tu general utk semua engineering students regardless their majoring. So akan ada lebih banyak sections dibuka utk setiap subjek. However, bila korg dah masuk majoring masing2, setiap subjek ada satu atau dua je sections offered since jumlah students narrowed down. 

Plan ni mmg penting for those yg mmg coordinated atau yg suka buat perancangan masa depan mcm aku. Sebab ada je student yg malas nak berebut pukul 12 malam tu. Tapi kalau utk aku, aku mmg akan buat sbb nak tgk jadual aku mcm mana, tersusun mcm yg aku rancang ke tidak etc. Lagi satu, aku kena pastikan apa yg aku plan tu berjalan lancar which means aku kena dapatkan semua section yg aku nak. One more thing, adalah sangat penting utk aku tiada kelas hari jumaat (mmg semua subjek isnin smpi khamis je. Lol. Kecuali seminar, 3rd year subject)

Contoh jadual aku few semesters back. 

Lepas kau dah rancang jadual kau, kau dah plan nak amek section yg mana sama2 dgn member kau, you are ready for the war. Kau kena peka pulak kau prereg bila ikut level kau. Kalau kau follow iium online dkt twitter dan mmg ramai kawan2 uia kau dkt twitter, dkt2 nk prereg tu mmg bersepah announcement siap dgn link website kwn2 kau tadi retweet. So follow la kwn2 uia korg walaupun nnt masuk kelas your friends gonna spit what you've been tweeted on yo face. Lol. I hate it when this happened.

So, khalas about planning schedule. Next kau kena prereg lah tunggu apa lagi. 

2) Pre-Registration (Prereg)

Memang benda yg paling wajib tiap2 sem kena buat dan penting so jgn pandang enteng please. Aku tak nak baca engkorang pny royan dkt facebook iium online ok. Aku dah pesan siap2 ni sbb kau mmg akan berperang utk berebut section. 

So, biasanya prereg start at 00:00 hour sharp kau tak boleh lambat dan jangan lah tidur awal. Kemon, kite student tidur 4 jam je. Lol. Benda paling penting kau kena ada masa nak prereg ialah internet laju. Kau kena jadi org terawal masuk sistem dan prereg dlm 30 saat je utk elakkan traffic jam which will ruin your schedule sbb section closed. Prereg for each level dibuka 24 jam. Lepas 24 jam dia buka utk next level atau all level. 

So, uia ada 3 sem. Sem 1,2,3. Sem 1 (Sept-Jan), Sem 2(Feb-Mei), Sem 3 (Shortsem, Jun-Aug). Dalam sem 1, kau akan prereg utk dua sem, sem 2 dan 3. Kalau kau tgh sem 2, kau akan prereg utk sem 1. So dua kali setahun je prereg ni. Jadual prereg dan segala mak nenek tarikh kau boleh tgk dkt website iium lah.



Lepas kau dpt masuk sistem, ada page kaler kuning. Belah bawah dia ada button 'Add' kau tekan tu. Penting utk kau hafal course code jika kau paranoid seperti aku. Lol. Then akan ada pop up seperti di bawah dan kau masukkan lah kau punya course code and section.



Lepas dah add, dia tulis 'course successfully added'. Dan kau teruskan lah add smpi habis subjek yg kau nak amek. Kalau kau ada dua sem nk prereg, biasanya prereg sem 3 dulu baru sem 2, kau prereg sem 3 lepastu tekan button 'change sem' dan teruskan prereg utk sem 2. 

Kalau section closed, kau boleh tekan 'Available sections' lepas masukkan course code. Tapi jadual kau akan berubah but its better drpd kau kena add manual. Kalau takde dah section available aka section closed, kau add manual je la dik. Walaupun menyusahkan, tp determination utk berada di atas landasan jadual yg betul tu penting. Hahaha. 

Aku rasa tu je kot tips dan nasihat aku. Nak ajar uols tarik subjek mcm tak applicable utk intake baru. Sikit je lah eh aku bgtau. Tarik subjek ni, kau ambil subjek yg tak recommended dlm sem ni, tp sem depan. Which means kau tarik subjek sem dpn masuk sem ni. Lepastu ambil shortsem akan lebih membantu kau ambil subjek2 sem depan sbb ada kosong dlm jadual kau. Aku dah biasa buat sbb aku nk kosongkan final sem aku utk fokus fyp. 

Tp aku perasan, sistem uia dah lain. Dia clashkan subjek level 2 dgn level 3. So kau takleh tarik subjek sem depan2 tu masuk your current sem. Dan lagi satu short semester ni dia nak hapuskan. Maknanya takkan ada subjek offered selain internship melainkan kau request dgn lecturer. That is why it is not applicable for new intake. 

So far aku pny plan dah berjaya kurangkan 6 credit hours dlm final sem aku nnt. Tolong doakan plan aku ni berjalan lancar ye. I have 3 semesters je lagi ni. Last tips which is the most important one, jangan ambil kurang drpd 18 kredit hours. Serious talk. Masa degree kau tak boleh fikir nak relax. Degree life mmg utk buat your life miserable. Mmg mcm bnyk tp kalau kau construct jadual kau ada bnyk masa free. Shortsem tu aku sarankan kau ambil. nak cuti 3 bulan terpulang tp as for me, aku dah ambil setiap shortsem yg ada dan shortsem yg aku ambil skrg adalah yg terakhir sbb next shortsem aku intern. 

I wish you guys all the best and I hope all this tips is useful especially for the newbies. See ya in the next post. 

P/s: All tips is for engineering students but in general it is applicable for all courses. Nak lebih tahu, tny seniors.