Jan 21, 2017

#14 Skin Care Routines

Assalamualaikum

Early last year, I joined MaryKay. Without knowing I have to be a beauty consultant (BC) because I just wanted to have the free items I’ll get after signed up, of course it didn’t last that long after being active. Hahaha. Lagipun komitmen tinggi beb aku tak mampu balance kan dengan academic eventhough banyak benefits aku akan dapat if I am consistently doing the MaryKay activities.

Tapi banyak lah ilmu kecantikan yg aku dapat bila join, no doubt. Sebab dulu masa aku fikir apa salahnya jadi BC aku rajin la pergi unit meeting, grab ilmu and stuff. So bermula nya dari situ, aku tahu la kenapa penting nya amalkan skin care routine eventhough aku skrg pon tak amalkan sgt sbb skincare habis, nak beli mahal. Huhuh. Anyway, basic skin care routines gotta be five. Yes. Five. Kalau kau tak pernah amalkan maybe rasa mcm bnyk and leceh, but believe me this is crucial ok. I did learned about skin structure, but its too complex. So I’ll just explain about skin care routines ok. Apart from that, korg kena tahu jenis kulit korg (normal, oily, dry, combination)

Down below is the what, why and how listed according to usage chronology.

1. Cleanser
Typical thing that you girls apply on your face lah kan to cleanse your skin and remove dirts and shits.


2. Toner/Freshner
Waktu cuci muka, your pores akan terbuka ok. So here comes the why you need to apply toner which is to close your pores and prevent your skin from getting dirty again. Pimples formed because of clogged pores, so toner is very important to ensure your pores are not clogged. It is very important to choose free alcohol toner bcs alcohol will make your skin dry.


3. Moisturizer
After applying toner, kena apply moisturizer to keep you skin moist. Dekat kulit kita ada natural moisturizing factor (NMF). NMF ni boleh hilang disebabkan matahari and aircond. Kalau kite tak balance kan moisture on our skin, nnt kulit kering bila kulit kering akan cepat berkedut. Euw. So by applying moisturizer, NMF tu protected by a layer of moisturizer, keeping your skin moist.


4. Mask
Mask kena pakai twice a week for exfoliating. Setiap 29 hari akan berlaku skin renewal process (depends kpd umur, kalau makin berumur skin renewal process jd lebih lama), so imagine kalau semua dead skin cell atas kulit kite tak remove, berapa tebal agaknya? That’s why some people who don’t exfoliate their skin, kulit kusam and nampak tua sbb bnyk sgt dead skin cell berkumpul kat atas kulit muka. Yall can google dead skin cell ok to see how creepy it is.


5. UV Protection
I believe semua org mesti pakai cream kan sebelum keluar. Yall kena pilih yg ada UV protection ok (SPF15, SPF35 ect) utk protect your skin. Kalau uols tak pakai UV protection, mudahlah terbentuknya jeragat, sunspots semua tu. Tak cantik dah la kulit kite muda2 dah ada jeragat. Jeragat terbentuk sbb melanocyte released by melanin in response to sunrays. It forms pigment lah causing ada jeragat and sunspots. So that is why UV protection is crucial.

It is important to choose a right skin care ok. I urge all of you to not using local product yang menjanjikan kecantikan sekelip mata. There is no short cut to obtain healthy skin. Kena jaga makan and amalkan skin care routine. Lain2 daripada tu takde. Jangan disebabkan nak cantik merana sepanjang hayat.


Local product ni bukan je rebranding tapi chemical merbahaya pon banyak. Nk pakai, pakai product yg ada clinical trial, counter product (SKII, Clinique etc) or product pharmacy. Pakai la apa pun yg penting sesuai dengan kulit.

This is the one that I was using from marykay. Helok la nokk. 


Aku bukan nak promote, tapi MaryKay ada semua benda yg kau perlukan utk penjagaan kulit muka dari A-Z and yall akan ada beauty consultant yg akan sama2 risaukan keadaan kulit uols, yg suggestkan mana yg sesuai dgn jenis kulit uols. Uols akan rasa dihargai gittew. Anyway, tu je nak bagitau, tak promote marykay pon, iols dah hiatus. Lol. Toodles

No comments: