Feb 9, 2017

#16 Final Year Journey: Selecting FYP Title

Assalamualaikum

As yall know, I'm currently on my fourth year of study. So what does that means? Final Year Project (FYP) yass. But in IIUM, we dont have FYP alone, we have IDP (Integrated Design Project) too to triggered your so called engineer mind. For my major, dua sem berturut2 kena hadap both fyp and idp so yeah. So, now I want to tell a story about the journey of me selecting fyp title but first lemme tell ya somethin about fyp lah dulu. This is a very long post so brace yourself.

So, starting of the semester, all of us have to select fyp title. Firstly, you have to select a title that you are interested in and go meet the supervisor to let them know you want to work with them. Then, you have to get their sign on the provided form before submitting it to the coordinator. So that is how to select the title. There are few important things that we have to consider in selecting the title which are:-

1. SUPERVISOR
It is important to secure a title with a good supervisor. I'm not saying that the SV is not good. They're all brilliant but as a lecturer and researcher, they have plenty of responsibilities apart from being the sv for fyp. So, I'm saying about the SV's commitment to facilitate you throughout the year. There's a case where the SV cant commit that much because they have other priorities and the student are left alone doing the fyp. It's not impossible. So, selecting a committed sv is important because you're gonna work together with em for a year.
2. TITLE
When you read the given title for the first time, you'll feel stupid because you have no idea about it and it started to make you feel headache. But it's okay because as time pass by you dont give a damn about how you're gonna do it. The most important thing now is you have a project title to work on. Selecting the title is on first come first serve basis. So you have to be quick in securing the title you're interested in. We have to make an at least half page of summary on what we understand about the title.

So that is a brief info about fyp. So imma tell yall story of me selecting a title. Before we begin the new semester, the coordinator already posted the list of title via email. Still on holiday mood, some of us didnt bother to select any title yet. But knowing some of us already secure a title on the very first day of week one, typical me being paranoid over it was quickly selecting any title and emailing the sv wanted to make an appointment. I wrote a summary on food process project but then that night all of my friends are booking the title number on whatsapp and I thought everybody must not steal each other's title sebab first come first serve kan. So my food process title dah ada org nak. Aku tak nak la sailang and malam tu jugak aku buat summary baru on plant cell culture (Baik gila kan aku, gigih plak lagi. I know I know) dekat bilik Shasya sbb masa tu kononnya nak marathon cerita Goblin tapi episode 14 takde subtitle padiaa.

Next day, I met the sv (Dr Azura) and finally secure a title on plant cell culture and immedietly submitted the form to the coordinator. I thought I have no burden of thinking about the title no more. But nahh life is not easy yknow. Majority of us already secure a title even before the briefing on thursday. Suddenly, coordinator informed us during briefing yang dia nak revoke title sebab ada student yang still on add drop session adding project I. They told us this is not fair for them sebab most of the title already taken. Masa briefing tu jugak coordinator nasihat kiteorg utk select betul2 title tu sbb project ni setahun punya kerja and bukan main2 sbb ada je yang repeat fyp. They told us to think about it for three days from Friday to Sunday. Ok finelah and Isnin nnt baru release new list of title. It's okay lah kan still ada harapan utk stick dgn title yg sama sbb semua org dah puas hati dah. 

Hari khamis lepas briefing tu aku whatsapp la Dr Azura inform dia nak stick dgn title aku then dia suruh jumpa dia on the spot. Aku yg sedang berada di rumah masa tu gelabah la siap2 semua sbb baru sampai rumah dah kena gerak UIA balik sbb nak secure title pny pasal. Then bila jumpa madam, dia terangkan la sekian2 and tanya aku serious ke nak kerja dgn dia sbb dia sekian2 ha bnyk benda la cite situ. Then at last aku dpt jugak title aku la sbb mdm dah sign and cop. Patutnya Isnin depan baru dapatkan sign sv tp disebabkan terdesak aku and yang lain2 (aku yakin dorg pon inform sv masing2 nak stick to their selected title) violating the coordinator's rule. 

But then aku tak tahu la siapa yang mulut tempayan bagitahu coordinator yang kami booking title dkt dlm group whatsapp. FYI, ade la one or two yg quite close with the coordinator sebab last sem dia ajar kiteorg. So that's normal. So, bila dah jadi mcm ni, coordinator tu marah lah bila dapat tahu kite org booking2 ni and all of the SVs pon tahu kiteorg main booking2. But imo SV dont give a damn pon sbb as long as ada student yg nak buat fyp dia. Booking ni maksudnya if ada yang dah ambil title no.23 yang lain tak boleh lah ambil dah. Ini utk inform yg lain title tu taken. Tapi masalahnya ada je yg tulis nombor sekian2 tp cop SV tak dpt pon. So, ade booking kali kedua la yg dah mmg confirm dpt cop and title tu taken. 

Lepas tu, hari ahad tu dapat tahu yang some title will be removed from the list daripada 60 title jadi 52 sahaja. Number of title ngam je dgn number of registered student. FYI, coordinator aku ada twitter account and one or two of us has been followed by him (RIP twitter acc korg). So, semua info ni dpt tahu dari twitter je. Semua pon insecure la sbb besar kemungkinan kena sailang title dorg tu. Mula2 kata fikir nak select title tiga hari tu, pastu tetiba nak remove title plak. Habistu kalau ada unfortunate student yang dah buat summary on that particular title lepastu kena remove plak title tu tak ke mcm haram tu. Petang Isnin (lambat gila okay dia release updated title. Supposed isnin pagi tu weols semua berebut2 nakkan title tu), lepas aku solat asar, aku check Italeem and dapat tahu title aku kena removed. Aku la tu that unfortunate student. Fuhh dah gelabah dah ni cari title baru. Chill aku dah makin sikit dah ni sbb elok2 ada title kena cari yang lain plak. SV yang best2 semua dah taken. 

Selasa tu, aku pergi kelas mcm biasa pkul 8.30. Cadang nak jumpe potential sv tp bila dapat tahu title tu taken aku keep on cari title baru. Aku akur je dgn booking2 dorg ni sbb some of them dah pun dapat cop tinggal nak submit form je. Kalau aku pon, aku tak nak title aku kena sailang, aku pon tak kacau la title org lain walaupun dua tiga summary dah aku karang lepas buat brief research pasal title tu. Lepas habis kelas food process, aku ponteng kelas ethics sbb nak balik karang summary baru, title under prof Faridah (my sv during seminar) tajuk pon mmg tajuk seminar aku and I have basic knowledge about it. Aku yakin lah ni takde siapa yang ambil dia lagi. Aku dah whatsapp dia tapi dia lambat reply. Dia reply title dia taken bila aku dah sampai office dia. Then, takpe lah aku cari title lain. Masa ni aku dah koyak dah, Mmg devastated habis ah. Aku stop jap, lepak kat tangga nangis2 sbb kecewa teruk. Aku suka title tu pasal CLEA enzyme. Aku boleh perform ah title tu. Overconfident. Madam kata Amalina ambil title tu. But as far as I know ada sorg je Amalina dlm kelas (Sitek) and dia dah ambil sir Elwathig so aku syak Amalin lah ni yg ambil title tu. Dlm kelas food process pagi tu dia duk sebelah aku, and aku yakin dia dgr aku cakap nak ambil Prof Faridah masa Fatina tanya aku pasal title and even before that masa aku ckp dgn Sarah. Kenapa dia tak bagitahu aku??? Dahlah tajuk food process yang aku mula mula nak tu pun dia jugak yang ambil. 

Sedih gila ah masa tu, aku tak pernah2 lg nangis soal akademik ni (kecuali masa dpt tahu PMass repeat kali kedua tapi sbnrnye salah key in grade. (Passed)). Lepas tu aku balik la bilik sambung nangis smpi tertidur and mata sakit sbb bnyk sgt nangis. Masa lepak tangga tu sempat ah aku tweet dua tiga tweet sumpah seranah. Tapi dah delete. Account twitter aku pon dah private dah sbb taknak lah nnt kantoi dgn sir yg ada twitter tu. Lepastu bila fikir2 balik aku nak biar semua org select title dorg dulu and biar lah aku ambil yg sisa je sbb dah penat dah aku nak buat summary. 

Petang tu lepas siap summary utk title baru, aku lepak makan ayam penyet jap kat Nusantara buat penghibur hati. Seharian tak makan beb sbb tak lapar sbb kecewa semua. Masa makan tu boleh la cover nangis sbb pedas. Lol. Malam tu study plant design sbb ada quiz plak keesokkannya. Appointment dgn sv baru (Dr Fazia) petangnya. And guess what masa aku sampai kelas plant design, dapat tahu yang removed title tu dah dimasukkan dlm list balik (6 out of 8) and sadly title aku pasal plant culture dgn Dr Azura tu takde pon so aku stick la dgn Madam Fazia sbb title tu aku select di kala aku kesedihan. Pebenda tah alasan. Nak ckp yg aku loyal lah. Hahaha. So last skali aku dah ada title which is 

Towards The Discovery Of Novel Anti-Dengue (DENV) Drugs: Optimisation Of Molecular Cloning Procedure For The Construction Of Recombinant Human Hexokinase


FUCKED UP THINGS ABOUT BTE FYP:-

Okay so this is about shits happened yang aku rasa dalam majoring lain takde pon benda2 complicated ni which are 

  1. Revoke of title. I'm okay with this shit sbb revoke ke tak revoke budak2 ni still secured title yg dorg nak eventhough tak adil. Well, dunia ni mmg tak adil pon. So yeah
  2.  Nak select title kena ada summary. First come first serve aku akur la tapi yang nak buat summary ni apa kejadahnya. Jadi mcm aku la, everytime nak select title kena buat summary. Knowing about what the title is all about is enough and the sv yang ada right to decide on their fyp student. So I think this is all bullshit and I think this shit shouldnt happen to my junior next semester. And guess what, masa aku jumpa Dr Fazia, dia tanya kenapa coordinator tak provide title's description? Oh wow, supposed kena provide ke? SV pulak kena explain semula what the title is all about. 
  3. Removing title so that the number of title fits to number of student. This is another bullshit because at first the coordinator said that students should think deeply in selecting the title and shouldnt select it merely bcs of interest. Ok fine. But then bila dah jumlah title sama dgn registered student, bukankah akan ada unfortunate student yang terpaksa pilih mana2 title for the sake of as long as having the title. So. this is bullshit.
  4. Adding the removed title back to the list. What kind of fucked up system is this. Tolong ada pendirian sikit. Kalau betul fikir akan ada student tak puas hati, awal2 lagi tak perlu pon nak remove mana2 title. Let us select which title we want freely okay!

So aku dah habis rant pasal fyp ni ha. Mesti org fikir "hekeleh belum start pape dah meroyan. Beb, I think whoever in my shoes will feel the same thing ok. This fyp shit is not a joke. Ok toodles. I'll be busy for the rest of the year. Wish me luck!